dijous, 24 d’abril del 2014

Contraban i altres narracions (Josep Pla) [II]

Segon bloc de lectura.
"PA I RAÏM"


"PA I RAÏM" de Josep Pla (Editorial Selecta - 1951)

Aquest relat de Josep Pla, inclòs originàriament en el recull "Aigua de Mar", està protagonitzat pel mateix autor que ens explica la història en primera persona i per un contrabandista empordanès a qui tothom anomena Pa i raïm.
"... heu de saber que això de parlar amb un home a qui diuen Pa i Raïm fa molta gràcia. Teniu un motiu molt bonic, però molt estrany.
- Què hi farem?. Al meu pare, ja l'hi deien, i a mi m'ha quedat..."

Pa amb raïm - Corpus  Culinari Català - Gastroteca.cat

Però jo diria que el verdader protagonista és el paisatge de l'Empordà que en Pla descriu d'una manera magistral. Una part important de l'acció transcorre a la cala Es Jonquet situada a la badia Guillola a prop de Cadaqués.
"... La badia de Guillola és molt solitària, perquè els pescadors la naveguen de punta a punta, anant o venint entre Cap de Creus i de la Mar d'Amunt; però aquesta solitud i aquest silenci semblen tenir al Jonquet una qualitat especial donada per la pura felicitat indiferent que semblen posseir la mar i la terra..."

Cala Jonquet (Cadaqués - Alt Empordà)

A aquesta cala, hi va sovint a passejar en Josep Pla i és en un d'aquests passeigs en ple mes de novembre on hi veu un vaixell fondejat. És un fet estrany donat que a l'hivern, el Jonquet no ofereix gaire abric quan bufa el vent. En Pla doncs s'estranya de veure-l'hi i, encara més, quan de tornada al poble, es troba en Pa i Raïm que assabentat ja de la presència d'aquella balandra forastera, n'està tan preocupat que arriba fins al punt de demanar ajuda al propi Josep Pla.
"... ¿vol creure que tinc més confiança en vostè, que fa tres o quatre hores que conec, que en aquesta gent? Sí, vostè seria l'home indicat.
- Indicat per a què? ¿Voleu fer el favor d'explicar-vos?
- Indicat per a vigilar l'embarcació del Jonquet, ...

Balandra (Veler d’un sol arbre que hissa una vela de tallant i un o més flocs)

No cal dir que en Josep Pla accepta l'encàrrec, sinó no hi hauria relat, i així mentre avancem en la lectura anirem coneixent més coses de Pa i Raïm, de la seva feina de contrabandista, d'on ve aquell vaixell misteriós i qui són els seus tripulants i, és clar, quin desenllaç tindrà tota aquesta història.
En parlarem als comentaris!.


2 comentaris:

  1. Miraaaaaaaaa el Jonquet!! Allí on es volia fer una caseta si aconseguia que li venguessin el terreny! ;-))

    Magnífic post, MAC!! M'ha encantat veure el lloc... l'escenari del crim... ehem.

    Aquest relat m'ha agradat molt més que el primer. A mi, tot allò del submarí i dels alemanys em va costar una mica... aquí m'ha estat molt més fàcil entrar en la història, imaginar els personatges, tots, els que surten i els altres (als que es fa referència)... El misteri de saber cada dia què passarà, si s'haurà mogut el vaixell o no, si hi haurà senyals que algú hi hagi anat... m'interessava i no se'm feia gens pesat :-)

    Potser una mica massa de descripció, el que passa és que està tan ben feta, que val la pena llegir-la ni que sigui per aprendre a escriure una mica :-))

    Veurem si el tercer encara m'agrada més :-))

    ResponElimina
  2. Em va agradar trobar una foto de la cala Jonquet i de la balandra, és bonic situar bé el que llegeixes. :-))

    Aquest relat també em va agradar força i coincideixo també amb això de l'abundància de descripcions però em sembla que és "marca de la casa" pel que fa a Josep Pla, així que val més que t'hi acostumis. :-))
    Ja et vaig dir, al comentar el primer relat, que jo diria que té més importància com ho explica que no el que explica però, tot i així, estic d'acord que (en aquest cas almenys) no es fa gens pesat i val la pena llegir-ho.

    A veure que et sembla "Contraban", el relat que dóna títol al recull. :-))

    ResponElimina