dimarts, 9 de febrer del 2016

Propostes de lectura 2016 (I)

Torna a ser l'hora de triar quines lectures compartirem en aquest blog durant el proper any. Pel 2016, continuarem llegint junts un llibre per trimestre i això fa un total de quatre llibres que escollirem d'entre una llista de propostes que ens farem nosaltres mateixos. En aquest post presento la meva part d'aquesta llista d'on l'ASSUMPTA haurà de triar dos llibres; el mateix que em tocarà fer a mi quan ella presenti la seva tria.

Enguany he seleccionat sis clàssics de la literatura universal. Llibres que tots coneixem però, com és el meu cas, que potser no hem llegit mai. Són llibres de gènere (teatre, aventures, terror, ciència-ficció...) i molt, molt coneguts. El més "modern" fa més de 100 anys que va ser escrit, així que ja va sent hora de donar-lis una oportunitat... almenys a dos d'ells. :-)

Aquí els teniu, ordenats per l'any de la seva primera edició:

L'AVAR
(Molière - 1668)


Avar. El personatge d'Harpagon no mereix cap altre qualificatiu. La seva cobdícia és extrema i només mira d'omplir-se les butxaques. Els seus fills n'esdevenen víctimes i els és imposat un matrimoni per interès. Però, el dringar del diner pot estar per sobre de les raons del cor? (Teatre. Comèdia de 5 actes en prosa).
ALÍCIA AL PAÍS DE LES MERAVELLES
(Lewis Carroll - 1865)


Somiant que segueix el Conill Blanc, Alícia entra a la seva llodriguera i hi descobreix un món on tot és possible: el país de les meravelles, habitat per un seguit d’animalons amb qui es relaciona com si fossin persones. La barreja de somni i realitat en un espai imaginari, ple de personatges fantàstics i d’objectes animats, va permetre a Lewis Carroll presentar una caricatura de les convencions socials que és, encara avui, una obra mestra divertidíssima, intel·ligent i captivadora.


DRÀCULA
(Bram Stoker - 1897)


Drácula és una novel·la sobre vampirs que mereix des del judici més elogiós (Oscar Wilde la qualificà com una de les millors novel·les de tots els temps) fins a la valoració més moderada (Montague Summer deia que “està admirablement elaborada i, si tota l’obra hagués mantingut el mateix nivell que la primera part, estaríem davant d’una autèntica obra mestra”), que ha estat traduïda a les llengües més importants del món i sobre la qual s’han fet nombroses versions cinematogràfiques i diverses representacions teatrals.




LA GUERRA DELS MONS
(H. G. Wells - 1898)


Més de cent anys després de la seva aparició, aquest llibre sobre una invasió extraterrestre continua fascinant els lectors, fins i tot si els coneixements científics de l'època s'han distanciat extraordinàriament dels nostres. L'autor va ser amb tota probabilitat el més llegit pels seus contemporanis, i això no tan sols per la seva capacitat narradora veritablement fascinant o per l'habilitat amb què va saber combinar la ciència-ficció (gènere en el qual va despuntar especialment) amb els relats d'aventures, sinó també per les seves reflexions sobre la condició humana.



PETER PAN
(James M. Barrie - 1911)


El personatge de Peter Pan es va presentar per primera vegada al públic en l'obra de teatre "Peter Pan: o el nen que no volia créixer", de l'escriptor escocès James M. Barrie, que es va estrenar a Londres el 1904. El 1911 Barrie transforma aquesta peça dramàtica en un llibre, neixia així un mite modern i universal de la cultura popular. Com tothom sap, és la història de tres nens anglesos que una nit, després de rebre la visita d'un estrany ésser que té poders màgics anomenat Peter Pan, surten volant amb ell fins a arribar al sorprenent país d'on procedeix: l'illa de Mai Més. Allà, acompanyats per la fada Campaneta, viuran divertides i perilloses aventures entre indis, feres i una banda de pirates sota les ordres del capità Garfi.
TARZAN DE LES MONES
(Edgar R. Burroughs - 1912)


Tot un clàssic de la novel·la d'aventures. Després de la mort de Lord i Lady Greystroke a la selva, el seu fill és adoptat per la Kala dins d'una tribu de simis, que el bateja com a Tarzan. Amb la seva intel·ligència i les ensenyances dels simis es convertirà en el senyor de la selva. Però el descobriment dels homes i l'arribada d'una jove blanca alterarà tota la seva existència.

3 comentaris:

  1. Oooooooh!! Però què és això? Quina meravella!!! :-DDD

    M'agraden tots! Els triaria tots!... No sé ni per on començar hehehe... a veure. Tinc la sort que dos els he llegit, així (tot i que m'encantaria rellegir-los!!) la lògica em diu que, si tots els trobo molt, molt temptadors, més val deixar els que ja conec i anar a pels altres ;-)

    Els que ja he llegit són:
    - Alícia al país de les meravelles (no fa massa, dos o tres anys)
    - Tarzan de les mones (Fa més de trenta anys! El record que en tinc és molt bo. Em va agradar molt llegir la història veritable sense "jo Tarzan, tu Jane" del cinema, d'aquell infant petit recollit i criat a la selva.

    Llavors en queden quatre. Sincerament, tinc por que DRÀCULA em faci por! :-DDD
    És molt temptadora, però a vegades llegeixo per les nits i... brrrr... hahaha

    Me'n queden tres... i no vull renunciar a cap de les tres!

    MOLIÈRE em ve molt de gust. N'he sentit a parlar tant que tinc ganes de llegir aquesta novel·la.

    LA GUERRA DELS MÓNS... Ostres, a mi que m'encanta la Ciència Ficció! De Wells he llegit LA MÀQUINA DEL TEMPS i em va agradar força :-) La Ciència Ficció escrita per autors que ja són "antics" té un encant especial... M'agrada.

    PETER PAN!! Caram... em sorprèn aquest llibre aquí, i em fa venir molta curiositat per llegir-lo... ;-))


    MAC!! En trio tres! Val? Puc? Jo dijous posaré la meva llista i tu només caldrà que en triïs dos, no pateixis, que amb cinc podrem!! :-)))

    ResponElimina
  2. Caram, quin entusiasme. :-)))
    És clar que te'n deixo triar un més del compte. De fet, aquests tres que has escollit no són gaire llargs així que segur que no hi haurà cap problema en encabir-los en un dels mesos previstos per compartir lectura.

    D'aquests que has triat el que em fa més "por" és el PETER PAN, en el sentit que potser serà massa infantil però em va venir a les mans la versió catalana traduïda per Maria Antònia Oliver i em va interessar prou per posar-lo aquí. De totes maneres, llegir un conte infantil de tant en tant tampoc és tan dolent, i menys un clàssic com aquest. :-))

    L'AVAR de Molière no és una novel·la, és una obra de teatre. I relativament curta, no arriba al centenar de pàgines. El vaig triar perquè em sembla que no he llegit mai res d'aquest autor, almenys des de que vaig deixar l'institut i les classes de francès, i em va fer gràcia provar-ho.

    I LA GUERRA DELS MÓNS és un cas apart, un gran clàssic que jo també tinc moltes ganes de llegir.

    Així que m'agrada la teva tria i ja tinc ganes de que publiquis les teves propostes dijous per poder fer la meva. :-))

    ResponElimina
  3. Ja està!!! :-))

    Per cert, oi que vàrem dir que també es llegiria d'alguna manera el Club Pickwick de Dickens? Com ho farem? Jo ja l'he llegit però no em faria res rellegir-lo, així que, si vols, aquesta podria ser una lectura diferent, tu podries anar al teu ritme i jo t'aniria posant comentaris... o fer-ho com sempre... o fer-ho tu sol i dedicar-li un post individual... ;-))))

    ResponElimina