divendres, 23 de gener del 2015

Memòries d'un cirurgià (Moisès Broggi) [VI]

Sisè bloc de lectura.
ANYS DE PLENITUD (1945-2005)
7.- Fins a la transició política
8.- Vida acadèmica i alguns temes tractats



Aquest sisè bloc de lectura, el tercer del segon volum, ens porta als últims anys 60 i als primers de la dècada dels 70 del segle XX. El Dr. Broggi ens explica, com ha anat fent fins ara, les vicissituds de la seva família. Ens parla de casaments, de naixements i de defuncions d'una manera succinta que li fa afirmar:

... Aquestes cròniques familiars telegràfiques ens fan veure que la vida és, en conjunt, un seguit d'entrades i de sortides, en forma aparent d'una cadena sense fi que no saps ben bé on comença i on acaba...

Ens explica també l'empresonament del seu fill pels aldarulls estudiantils dels anys 1968 i 1969, el canvi de domicili i alguns dels viatges que va fer en aquella època: Praga, Dinamarca, Lock Port (USA), periple pels llocs de la Guerra Civil, Escòcia, Mèxic, etc.

Un altre dels capítols està dedicat a la compra del Mas Bosch a Avinyonet de Puigventós (Alt Empordà). Aquesta va ser una adquisició per convertir-se en propietaris rurals, objectiu que no acabà de reeixir:

... com més diners hi posava més n'hi perdia. Un tomàquet de la nostra collita em sortia molt més car que comprat a la plaça, la despesa dels pinsos pujava molt més que els beneficis de la vaqueria i els jornals de la collita de les olives superava el benefici de la venda de l'oli...

(poblesdecatalunya.cat)


A la foto feta al Mas Bosch que hi ha just damunt d'aquest paràgraf veiem al Dr. Broggi acompanyat del doctor Leo Eloesser, un notable cirurgià toràcic americà que acabà fent de "metge dels pobres" a Sierra Madre (Mèxic). No és l'única personalitat que trobem en aquestes pàgines, Moisès Broggi ens parla també del Padre Iturralde (autor del llibre "El catolicismo y la cruzada de Franco" on s'expliquen les atrocitats comeses pels vencedors de la guerra en nom de la Unitat de la Pàtria i la Religió) o de Josep Trueta (cirurgià català que fou catedràtic d'Ortopèdia a la Universitat d'Oxford), entre d'altres.

Arriba també el moment històric de la transició política a Espanya que havia de portar la democràcia després de la mort del dictador Franco, el Dr. Broggi ens parla d'aquelles negociacions:

... els parlamentaris catalans presentaven un Estatut en què es demanava la transferència de moltes competències, però no va quedar clara la part econòmica, ja que no es determinaven les quantitats fins que no s'haguessin avaluat els traspassos dels serveis corresponents ... l'Estat seguia, i segueix encara, recaptant els impostos i invertint les quantitats que creu oportunes als llocs que creu més convenients, amb la qual cosa s'origina a la comunitat catalana un marcat desnivell entre els diners que entren i els que surten, amb amenaça creixent d'una crisi econòmica sobre la qual no podem tenir el degut control...



El segon capítol d'aquest bloc ens parla de la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona (una institució de la qual va ser nomenat membre al 1966 i que, des de la segona meitat del segle XVIII, es una espècie de senat de la medicina amb funcions d'assessorament) i també de l'IPPNW (aquesta "Associació Internacional de Metges per a la Prevenció de la Guerra Nuclear" de la qual Moisès Broggi en formava part va obtenir l'any 1985 el premi Nobel de la Pau per la seva feina a favor dels desarmament mundial). Parlar d'aquestes destacades institucions, permet a l'autor entrar en temes tan importants per a la humanitat com l'alimentació, el creixement demogràfic, la drogoaddicció o l'amenaça de la guerra nuclear.

Uns temes que preocupen molt al Dr. Broggi, com comprovem llegint els extensos apartats que els dedica en el llibre, i que en conseqüència també surten destacats en el documental de la seva vida titulat "Dr. Moisès Broggi: Ciència ètica" que aprofundeix en aquesta dimensió ètica que anà construint i acumulant al llarg dels més de cent anys de la seva vida. Va ser emès a l'espai "Sense Ficció" de TV3 i el podem veure a continuació:





2 comentaris:

  1. Els dos darrers blocs del llibre m'han agradat molt... aquestes coses més personals que explica les trobava ben interessants. Era com seure al costat de l'avi i escoltar amb interès les coses que, amb tanta saviesa explicava...

    D'altre banda, tot i que no em faci quedar com a massa bona persona, he de reconèixer que em va fer gràcia allò del preu del tomàquet, la llet, l'oli... molt més car de la seva pròpia producció que comprats al mercat i és que, en el fons, fer de pagès no és res tan senzill. Però això tenia una contrapartida i és que a la seva dona li agradava molt i, bé, per fer-la contenta amb la il·lusió de menjar aliments "de casa", doncs potser valia la pena pagar-los "una mica" més cars... El fet és que al final s'ho va haver de vendre ;-))

    I entrem en el tema del dèficit fiscal... Vist amb perspectiva històrica, la veritat és que dóna ben bé la impressió de que ens han volgut prendre el pèl des del minut zero. Nosaltres, contents amb el màxim de transferències i els diners a Madrid... En fi, no cal dir res més, confiem en que aviat tot això s'acabarà :-DD

    Interessantíssim també tot el tema de la droga (i molt ben explicat, d'una manera clara i entenedora) i el de la prevenció de la guerra nuclear. Seria desitjable que tots els mandataris mundials tinguessin els seny del Dr. Broggi... sinó, ja sabem que podríem ser destruïts un munt de vegades

    Caram! Hauré de veure aquest reportatge! Segur que m'encantarà! :-)

    ResponElimina
  2. Sí, és molt interessant el que ens explica el Dr. Broggi i sobretot com ens ho explica, tenia les idees molt clares i és un plaer llegir-lo.

    He volgut destacar aquest fragment on parla de les despeses agrícoles justament pel que dius tu, perquè em va fer gràcia. És la típica conclusió d'una persona "de ciutat" que no té idea del que costa tirar endavant una explotació agrària, en tots els altres temes el Dr. Broggi toca molt de peus a terra, aquest jo diria que el tenia idealitzat i per això la sorpresa amb que es va trobar quan va veure que havia de pagar per tot. :-D

    I aquest altre fragment referent al dèficit fiscal, sembla una premonició del que ha acabat passant. Amb la crisi actual, es veu clarament el certes que són aquestes paraules. El Dr. Broggi no va poder veure aquest tema solucionat, com dius, confiem que nosaltres sí. :-)

    Aquests capítols finals dedicats a aquests grans temes m'ha interessat molt a mi també i com dic al post també ens en parlen al documental que he enllaçat. Sí, quan tinguis un moment, mira-te'l que jo també estic segur que t'agradarà sobretot tenint encara fresc el que explica al llibre.

    ResponElimina