dimarts, 23 d’octubre del 2012

Casa Inhòspita, Charles Dickens [IV]


Gillian Anderson en el paper de Lady Dedlock
a la sèrie de la BBC de l'any 2005
Com que ja he perdut qualsevol intent de sistemàtica a l'hora de parlar d'aquest llibre, el que vaig a fer aquí és un mini recorregut pels punts més importants dels capítols que van del 16 al 40, amb la qual cosa fusionaré un "bloc ja fet" però no massa comentat, amb uns quants capítols més... a veure si em centro una mica :-)

Al Capítol XVI.- Coneixerem Tom-All-Allone's, un lloc absolutament abandonat on van a parar els més desesperats de la societat. Fins allí arribarà una dona, vestida com una criada important, que demanarà al pobre Jo, que la porti ta tots els llocs que formen part dels últims moments de la vida de NEMO, el copista, a canvi d'una moneda.-

El Capítol XVII.- Torna a ser un fragment relatat per l'Esther.
Veiem que els primers plans d'estudi del pobre Richard a casa d'un parent del Sr. Kenge (el Sr. Badger, el que sempre lloa els anteriors marits de la seva dona hehe) no li acaben de fer el pes. Ara pensa que potser és millor que estudiï per advocat.
L'Allan Woodcourt, el jove metge que aten a molts pobres de forma gratuita, se'n va a l'Índia i la Xina com a metge d'un vaixell.

Al Capítol XVIII.- Seguim veient la forma estranya de viure del Sr. Skimpole, sempre tan desinteressat, tan criatura ell...
El Sr. Jarndyce, l'Esther i l'Ada van a passar uns dies amb el Sr. Boythorn, gran amic d'en Jarndyce i veí dels Dedlock, amb els que té plets per temes de terres.
Diumenge, a la capella, l'Esther veu Lady Dedlock per primera vegada.
La criada de Lady Dedlock, Hortense, veu que va perdent protagonisme per la seva senyora davant una nova minyona, la Rosa.

Capítol XIX.- Ens trobem a casa el Sr. Snagsby, l'amo de la papereria... La seva senyora s'ha fet molt seguidora d'un predicador molt estrany, en Chadband.
La policia ha trobat en Jo amb la moneda que li va donar aquella criada, no es refien que sigui d'ell i van a preguntar Snagsby.

Al Capítol XX.- Anirem trobant-nos una sèrie de personatges nous: l'Smallweed petit... una mena de nen crescut abans d'hora, nét d'un usurer terrible; en Jobling, amic d'en Guppy que, canviant-se el nom (ara es dirà Weevle), per despistar els cobradors de deutors, vol llogar l'habitació on va viure en Nemo, el copista.

Capítol XXI.- Família únicament possible al cervell d'en Dickens... els Smallweed, avis i néts... i allí, treballant, trobem la petita Charley, la major dels tres germanets òrfens (fills del difunt cobrador de deutes que tantes vegades va anar al darrera de l'Skimpole).
Coneixerem també el Sergent George, home que ha tingut la desgràcia de caure a la xarxa usurera del vell Smallweed en demanar un crèdit per muntar el seu negoci, una galeria de tir on té treballant el seu amic Phil.

Capítol XXII.- Aparició del que més tard serà un personatge molt comú a moltes novel·les: el típic detectiu, en Bucket. Assistim al que és una mena de "reconeixement" per part d'en Jo, de la rica criada que li va donar la moneda... El noi no ho acaba de tenir clar.

Capítol XXIII.- En Richard segueix sense veure clar què vol fer en aquesta vida, comença a posar massa il·lusions en el procés de la Cancelleria. La Caddy Jellyby prepara el seu casament amb en Prince Turveydrop. La petita Charley serà la donzella de l'Esther...

Capítol XXIV.- En Richard vol deixar els estudis per ser advocat... ara vol entrar a l'exercit. Segueix pensant en la possible futura herència. En Gridley, l'home de Shropshire, mor a casa d'en George, esgotat i vençut per la tensió nerviosa.

Capítol XXV.- Estranyes conclusions de la Sra. Snagsby sobre el seu pobre marit.

Capítol XXVI.- El Sergent George recorda la seva mare... a qui nosaltres ja coneixem: la majordona de Chesney Wold i coneixem més coses del bo d'en Phil.

Capítol XXVII.- El sergent George té una carta... De qui?... En Tulkinghorn la vol... Per què?
Els Bagnet entren en escena. Curiosa manera d'expressar-se ells dos ;-)

Capítol XXVIII.- Per arribar a ser "alguna cosa" en aquest món, no cal haver nascut a la noblesa. L'època de la Revolució industrial ens demostra com gent ben humil va arribar ben amunt. El fill de la governanta de Chesney Wold, amb el seu esforç i treball és, ara, un magnat del ferro i el seu fill s'ha enamorat de la Rosa, la jove dama de companyia de Lady Dedlock.


(continuarà...)

3 comentaris:

  1. Per dir sempre que et costa "abreujar", te n'has sortit molt bé amb aquest resum gairebé telegràfic. ;-D

    Llegint-ho es veu ben clara la complexitat de trames i personatges que Dickens ens ofereix i també el seu geni com escriptor, s'ha de ser molt bo per lligar-ho tot com ell ho fa.

    D'aquests capítols que cites i repassant el teu repàs :-)). Dir que hi comencen a passar coses força importants per la novel·la, potser la que més és la trobada entre Esther i Lady Dedlock (que només llegir-la vaig "descobrir" quina relació les unia).

    Pel que fa als personatges, jo no sé si diria que l'Skimpole és tan desinteressat, jo el veig força interessat... en ell mateix (no el "tragu" aquest paio :-DD). En George, en canvi, és una bona persona que ha caigut a les mans dels Smallweed (que tens tota la raó, quin cas de família!) i de retruc en mans de Tulkinghorn, potser per mala sort. En canvi en Richard se la busca aquesta mala sort deixant-se enredar per la seva pròpia indecisió. I ja vam dir que la novel·la té alguna part de llibre de misteri, per això no podia faltar el detectiu, en Bucket un típic policia victorià: estricte però bona persona. Gairebé tots els altres personatges també tenen el seu què, per de moment ja paro :-))

    ResponElimina
  2. Hola, MAC!!

    Aquest vespre mateix continuaré amb aquests esquemes fins el capítol 40... Anit vaig parar on vaig parar perquè m'estava quedant clapada hehe :-)

    Jo tampoc el "tragu" l'skimpole, per mi és molt mala persona... i en Richard em fa llàstima... no té gens clar quin vol que sigui el seu camí en aquesta vida... va totalment perdut...

    En quant a en Backet, de tots els llibres que he llegit de Dickens, crec que aquest és el primer on trobo un "detectiu" així, més "fix" :-))

    Em cau genial la Charley! és tan simpàtica i treballadora :-)) em va fer molta ràbia veure com els Smallweed li donaven "les sobres" del seu te :-((

    ResponElimina
  3. Ei, està molt bé un 9/10, MARCEL!! Estic contenta! T'ha agradat!! ;-))

    Jo sóc l'única que encara no l'ha acabat... I encara em queda molt, per cert... Ai!!

    ResponElimina