dilluns, 7 d’agost del 2017

L'hotel encantat (Wilkie Collins) [Presentació]

(Primera Edició - 1879)

L'HOTEL ENCANTAT és una novel·la escrita per William Wilkie Collins (1824 - 1889) i publicada per primera vegada en format llibre l'any 1879 (a la imatge que encapçala aquest post veiem la coberta d'aquella primera edició). Uns mesos abans, de juny a novembre de 1878, s'havia publicat en forma de serial, com era ben habitual en aquella època, a la revista "Belgravia Magazine".

Anunci de la publicació a "Belgravia Magazine"

L'hotel encantat que dóna títol al llibre és un decadent palau de Venècia reformat per poder-hi allotjar hostes. És en aquest vell edifici i en les seves estances farcides de presències sobrenaturals on l'autor farà viure als seus protagonistes uns veritables malsons creant una magnífica ambientació gòtica que encantarà als amants del gènere de terror.

Es tracta, doncs, d'una típica novel·la de fantasmes?. Sí, però no només. De forma genial, Collins combina aquestes aparicions ectoplasmàtiques amb una trama de misteri i d'investigació d'un crim. Així, l'escriptor victorià aconsegueix que la lectura barregi suspens i angoixa mentre ens condueix, amb la seva hàbil ploma, des d'un misteri quotidià fins als més insondables abismes de l'horror.

http://jkpotter.com/hotel-grim-gifs2/

De totes maneres, cal dir que no ens trobem davant d'una de les obres més destacades de l'autor. A les seves pàgines, Collins no aconsegueix el mestratge literari assolit en novel·les anteriors com "La dama de blanc" [1860] o "La pedra lunar" [1868]. Amb aquestes primeres novel·les, i gràcies al suport de la revista "All the Year Round" fundada per Charles Dickens, Wilkie Collins arribà a tenir gran èxit de vendes i un reconeixement literari que anà perdent en obres posteriors. Aquest declivi com escriptor, provocat sobretot pels seus problemes de salut (patia una forta drogodependència al làudan a causa d'una dolorosa gota reumàtica) i, posteriorment, també per la pèrdua del seu mentor i amic Dickens l'any 1870, ja es comença a apreciar quan llegim "L'hotel encantat" [1878].

Tot i això, al llegir-la encara trobarem moltes mostres de la ploma sublim i brillant que caracteritza l'autor. Ambientada l'any 1860, l'obra s'inicia amb un argument molt semblant a una novel·la romàntica anglesa fent ràpidament un gir cap al misteri i l'enigma per passar, així que l'acció es trasllada a Venècia, a transformar-se en una novel·la d'ambient gòtic. És en aquesta barreja d'estils on Collins ens demostra, un cop més, la seva gran capacitat narrativa.

Copio a continuació, el text de presentació que podem trobar a la contraportada de l'edició en català que l'Editorial Columna va publicar l'any 1994 amb traducció de Roser Berdagué:

En l'escenari misteriós i torbador de Venècia té lloc una de les històries de fantasmes més llegides i famoses de tots els temps: «L'hotel encantat».
Novel·la típica de la literatura fantàstica victoriana, a «L'hotel encantat» els elements sobrenaturals irrompen en el transcurs dels esdeveniments i en canvien l'evolució, però les normes socials es mantenen inalterables després del parèntesi fantasmal.
Només Wilkie Collins, autor de «La Dama de Blanc» i «La Pedra Lunar», podia crear uns personatges i un clímax com els que es troben a aquesta novel·la, de manera que el lector s'hi veurà absorbit fins al final de l'obra.
No es pot negar que després de llegir-la et venen ganes d'endinsar-te tot seguit en la lectura. Ho farem doncs, ens deixarem absorbir per aquesta història de fantasmes i ja veurem si aconsegueix fer-nos por gairebé un segle i mig després de ser escrita. En el meu cas, en tinc prou en que sigui capaç d'enganxar-me en la trama tal com va fer "La Pedra Lunar", l'altra novel·la de l'autor de la que també vam compartir-ne la lectura en aquest blog.

Aquesta obra que avui comencem a llegir és, en comparació a aquella, força més curta. Ocupa una mica més de 200 pàgines i l'autor la divideix en quatre parts que tenen, respectivament 4, 8, 3 i 13 capítols més una postdata final. Això fa un total de 28 + 1 capítols que comentarem en els propers posts d'aquest blog, dividits en tres blocs de lectura de següent manera:

01.- Capítols 1 a 10

02.- Capítols 11 a 20

03.- Capítols 21 a 28 i postdata finalQui vol encarregar-se del post del primer bloc? :-))
8 comentaris:

 1. Torna la literatura britànica!!
  Torna el segle XIX!!
  Torna l'estil victorià!!

  I... amb una història de por!! :-DD (per cert la imatge fantasmal que has posat queda "molt real", eh? si la veig ara ric, però si la veig per la nit no responc de la meva reacció)

  Jo, a més de la "Pedra Lunar" també he llegit "La dama de blanc" i, no sé per què, tenia la confusió que tu també l'havies llegit... no sé. En tot cas, per mi, La dama de blanc és encara millor que la Pedra Lunar... Aquesta ja ens avisa que l'autor començava a decaure (el pobre tenia una salut horrible) però tot i així no deixa de ser Wilkie Collins!! ;-))

  Mira, perquè no sigui dit, m'apunto a fer aquest primer bloc de lectura hehehe

  Som-hi!!!!

  ResponElimina
 2. No, jo no l'he llegit "La dama de blanc" però no descarto fer-ho en un futur perquè conservo un excel·lent record de la lectura que vam fer de "La pedra lunar". Un record positiu que, de moment, queda confirmat també amb "L'hotel encantat". Pel poc que porto llegit (vaig pel capítol 8) m'està agradant força. Ja veurem (i ja en parlarem) de com continua la cosa. :-))

  Aquesta imatge la vaig trobar posant "hotel" i "fantasmes" al Google i, encara que no té res a veure amb la novel·la en sí, em va fer gràcia enllaçar-la per aquestes "aparicions misterioses" que s'hi veuen. :-DD

  Em sembla perfecte (malament aniríem sinó :-DD) que t'encarreguis del primer bloc de lectura. :-)))

  ResponElimina
 3. Tenim el blog silenciós tant en silenci que ja sembla que l'hàgim silenciat del tot, pobret. :-))

  Dilluns que ve em toca anar a la biblioteca i, en cas que haguéssim de llegir "La Metamorfosi" abans de mig novembre tal com representa que estava previst, ja l'hauria de demanar. Però em sembla que, tal com està la cosa, potser millor si ho deixo estar per a (molt) més endavant i en trio un altre, no?

  ResponElimina
  Respostes
  1. Noooooooooooo!!! Espera, espera... serà en el temps de descompte, però faré el gol, no pateixis...

   Podem començar La Metamorfosi el dia 20 de novembre, i així serà el teu regal d'aniversari :-DD

   Va passar tant de temps entre que vaig acabar la lectura i l'onada de calor, els meus "malestars" que no s'acaben mai i que fins i tot em molesta parlar-ne perquè no suporto semblar una "quejica" (com es diu això en català?)... que l'estic tornant a llegir! (sí, sí... hi havia la tira de coses que ni recordava i personatges que havia oblidat totalment)

   El llegeixo d'aquell que tu em vas passar per mail i vaig prenent notes perquè així ja tindré el post mig fet. No pateixis. Encara sóc viva i dilluns que ve, com a molt, haurà sortit el post :-))

   Mooooooooltes abraçades!!

   Elimina
 4. Cap problema en deixar "la Metamorfosi" pel 20 de novembre (com tampoc n'hagués hagut per retardar-ho fins al desembre, ja ho saps). De fet, aquell dilluns és quan em tocarà tornar a la biblioteca (hi vaig cada quatre setmanes justes :-D) així que m'esperaré a demanar-lo aleshores.

  Pel que fa al post de "L'hotel encantat", he pensat que ja que fa tant de temps que vam llegir el llibre si vols pots fer-lo més general i parlant del text complet i així enllestir-ho tot en un únic post de lectura en comptes de fer-ne primer un sobre la primera part i després esperar que acabis el de la tercera. En aquest cas, no caldria que sortís aquest dilluns és clar (que ara ja hem quedat que "La Metamorfosi" no toca fins a finals de novembre) i crec que potser et facilitaria les coses. Ho dic també perquè jo no l'estic rellegint com tu i com farà gairebé tres mesos que el vaig acabar per comentar-ho tinc més una idea general que no per parts. De totes maneres, això només és una proposta perquè, com pots suposar, el post de la segona part jo ja el tinc fet fa temps i, per tant, tan bé em va fer-ho d'una manera com d'una altra. Tu tries! :-)

  ResponElimina
  Respostes
  1. Doncs t'anava a dir que sí, que podria fer un post més general de tot el llibre i que sortís l'altre dilluns... però, clar, quan he vist -com ja suposava- que tu tens el post fet de la segona part, prefereixo fer-ho com sempre :-)

   M'agrada veure els teus posts, sempre són molt currats i em sabria greu que se'n perdés un :-)

   Elimina
 5. El post que tinc fet no és gaire currat (per això acceptava despendre'm tant fàcilment :-DD) però, d'acord, que una mica de greu també em sabria si no el publicava que en aquest post de presentació vam quedar que faríem tres post de lectura i la paraula donada és la paraula donada. :-)))

  De fet, aquesta idea m'ha vingut així al cap i tampoc l'he rumiat gaire quan l'he escrit però ara que ja fa una estona que la penso trobo que no és tan dolenta i que la podríem implementar a partir d'ara. Vull dir que, si l'any que ve continuem compartint lectures (que per mi, sí) doncs podem dedicar a tots els llibres un únic post de lectura (tant si tenen 50 pàgines com 500). Jo seguiria fent els de presentació i tu t'encarregaries dels de lectura, així quan els tinguessis fets comentaríem sense patir perquè fa molt o poc temps que hem acabat el llibre o perquè jo haig de publicar el post següent o no. De fet tampoc cal decidir-ho ni concretar-ho ara, ja en parlarem!.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Alguna vegada jo havia pensat quelcom semblant... com un únic post de lectura en que anéssim comentant una mica "sobre la marxa"...

   Ara, com em trobo bé, estic optimista i tot ho veig fàcil hehehe... però és una idea per anar-hi pensant :-DD

   Elimina