dijous, 16 d’agost del 2012

Proposta agosarada: Dostoievski.

Aquest any, degut a la crisi, puc comprar molt pocs llibres. De fet, sort tinc dels que em van regalar el desembre per l’aniversari, gener per reis i tres que he rebut pel meu sant. A part d’això, estic “tirant molt” de biblioteca (com, per exemple, per llegir El Hobbit o l’Ocell de Foc) i de llibres que ja tenia a casa, obres que en Josep Lluís va comprar fa temps però que a mi mai m’havien atret gens ni mica (com, per exemple, El Proceso, de Kafka).

Fa uns dies, parlant amb un amic, em va dir que un dels millors llibres que havia llegit mai és “
Els germans Karamàzov” de Dostoievski. Aquest llibre, en castellà, en una edició de butxaca d’Alianza Editorial, el tenim a casa. En Josep Lluís el va llegir fa cosa d’un any i mig, així que m’he proposat llegir-lo jo també. Té més de 1.200 pàgines, però no m’espanta.


Algú s’apuntaria a una lectura conjunta? No corre cap pressa. El llibre el tinc a la prestatgeria, no té cames, així que no marxarà. M’és igual esperar un mes, com dos, si a algú li fa il·lusió, jo m’espero, que tinc altres projectes també molt interessants (Llegir
L’assassinat de Roger Ackroyd en anglès, per exemple).

En fi, ja direu quelcom o alguna cosa :-D


Apunts per al capítol V d'Els germans Karamàzov

15 comentaris:

  1. A aquesta no m'hi apunto. :-))
    A diferència de Dickens, si he llegit alguna cosa de Dostoievski. Em sembla que l'última, ja fa algun temps, va ser "Crim i càstig" que també és força llarga. Recordo que em va agradar força en general però que, segons com, la lectura es fa pesada per l'estil "complicat" de l'autor. Ja et dic que fa força temps que el vaig llegir i potser avui en trauria una altra conclusió però, ara com ara, no em ve de gust posar-m'hi.

    ResponElimina
  2. No sé perquè, però ho sospitava... per això vaig posar "Proposta agosarada" :-DDD

    No crec que els demés s'hi vulguin apuntar... com no sigui en MARCEL que "tot li va bé"... però ara, amb els problemes que té per connectar-se pobre...

    MARCEEEEEEEEL, a veure si t'arregles l'Interneeet!! fes alguna cosa, homeee!! ;-))

    ELFRI? YÁIZA?...

    (Sento com l'eco em retorna la soledat de les meves paraules...)

    ResponElimina
  3. Bé, jo no la considero una "proposta agosarada" ni em fa por. Simplement és que no és l'estil de lectura que em ve de gust en aquests moments.

    ResponElimina
  4. Home, MAC, sí que és una mica "agosarada"... No és el mateix proposar un llibre de dues-centes o tres-centes pàgines que aquest :-DDD

    Ai, ai, que em fas por amb això de "l'estil de lectura"... a veure si no m'agradarà! :-P

    ResponElimina
  5. Hoola jo me'l vaig llegir fa mooolts anys...avantatges de tenir una edat i haver començat a llegir aviat...dona potser diré alguna cosa , ara bé amb el setembre que m'espera no goso apuntar-m´hi que aquest és força llarg de fulls....un clàssic! a mi em va agradar molt i recordo encara tímidament entre els plecs de la memòria aquests germans Karamazov , el tinc a casa la mare perquè aquest llibre era del meu pare, l'hauria de cercar...no ho sé no prometo res potser el tornaria a fullejar , si el trobo, però no et facis gaires il·lusions....estic segura que t'agradarà molt...com de diferents eren els germans....el petit t'agradarà segur no dic res més...

    ResponElimina
  6. Iupiiiiiii!! ELFRI, fem una cosa... jo no tinc cap pressa i tinc llibres per llegir abans. Ja sé que tens un setembre complicat: principi de curs i tota la feinada dels professors! Així que a mi m'és igual llegir-lo a l'octubre o novembre... i, si jo vaig posant comentaris i tu vols anar dient la teva, encara que no facis una relectura profunda, jo encantada de la vida!! :-))

    Ai, la persona que me'l va recomanar també em va dir que m'agradaria molt el germà petit!! Ostres, quin misteri!! :-)))

    ResponElimina
  7. ok farem el que bonament puguem...jo crec que t'agradarà perquè també hi ha punt de misteri...els germans són molt diferents entre si, en Dostoeiski broda els personatges, és gairebé un estudi de la personalitat de cadascú i Aliosha crec que es diu el petit ...però callo que si no...

    ResponElimina
  8. Hola! Jo he mirat, i a casa no el tenim. Confesso que un llibre de 1200 pàgines d'un senyor rus no m'atrau especialment. Però com que aquests dies passejo molt per biblioteques públiques faré un cop d'ull i si el trobo el fullejaré. I ja us diré si m'apunto o no. Però és que Assumpta, realment fas unes propostes... podríem fer una relectura de Harry Potter, coi!

    ResponElimina
  9. ELFRI.- També hi ha un punt de misteri?? Uaaaaau!! D'acord, d'acord... no em diguis res més :-)) Espero posar-m'hi cap a l'octubre o novembre com a molt! :-))


    YÁIZA.- Hehehehe per això vaig dir que era agosarada, perquè 1.200 pàgines són una barbaritat si no ho tens clar! Però si t'animes, em farà molta il·lusió!! Totes les referències que en tinc (el meu amic, en Josep Lluís i ara l'Elfri) són bones ;-))
    Per cert, en quant a la teva proposta de llegir alguna cosa d'Emili Teixidor i després fer una mena de "posta en comú" o un post on cadascú digui la seva sobre què li ha semblat, jo vaig llegir l'Ocell de Foc, així que, per mi, quan ho vulguis fer, jo m'hi apunto :-))
    Ah, i si vols fer una relectura de Harry Potter també m'apunto... però potser ja per l'any que ve ;-))

    ResponElimina
  10. Molt bé, MARCEL!! :-))

    Jo no tinc cap pressa, així que ens podem adaptar a quan a tu et vagi millor (octubre o novembre: principis, finals... tant hi fa). L'ELFRI ja l'ha llegit però anirà traient el cap i potser rellegint una mica en diagonal per recordar l'obra... i jo estic molt interessada perquè me l'han pintat molt bé... Mmmmm ara he pensat en allò de les "expectatives", del teu post :-)) Ara espero que no em decebi!! ;-))

    ResponElimina
  11. No havia dit res més perquè estava llegint precisament l'Ocell de Foc, però ahir el vaig acabar. Algú més ha llegit o llegirà alguna cosa de l'Emili Teixidor? Què fem, ara? Una ressenyeta per aquest blog? O el ressenyem al nostre i ho enllacem aquí? Ja direu que us sembla...

    Pel que fa l'autor rus, jo segueixo tenint pendent de fer una ullada al llibre per veure si me'l llegiria o no. Ja us diré alguna cosa. A mi m'aniria perfecte llegir-lo cap a l'octubre. Més enllà de novembre m'enganxarà havent de començar a estudiar.

    ResponElimina
  12. Pel que fa al tema d'Emili TEIXIDOR, manes tu, YÁIZA ;-))) Va ser iniciativa teva i, per tant, ho fem quan i com tu vulguis :-)
    Ja veus que en MAC també n'ha llegit un. No sé si en MARCEL també n'ha llegit algun o en llegirà algun...

    Doncs podríem llegir DOSTOIEVSKI el mes d'octubre que veig que ens va bé a tots :-))

    Repassem ;-)

    Ara tenim pendent:

    a) Alguna cosa sobre TEIXIDOR com i quan digui la YÁIZA.
    b) Bleak House de DICKENS que vàrem dir que començaríem quan hagués sortit tot (La darrera entrega surt l'onze de setembre) Jo la faré i crec que en MAC també s'hi va apuntar, probablement en MARCEL també i l'ELFRI també ha anat guardant els fascicles...
    Aquest serà interessant perquè el podríem llegir tant en anglès (qui s'hi atreveixi) com en qualsevol de les dues versions en català:
    - La de Josep Tebé (Casa Inhòspita) que hem estat publicant en fascicles.
    - La de Xavier Pàmies (El casalot) que el llibre era caríssim, però Labutxaca l'ha tret en una edició que suposo que deu costar onze o dotze eurus.
    En tot cas, com el llibre és el mateix, tant hi fa quina versió agafem.
    c) Els germans Karamàzov, de Dostoievski, el mes d'octubre (que haurà de ser a mitjans, perquè, pel Casalot hem de reservar un mes, tot i que es pot llegir més ràpid, però hem de calcular diferents velocitats)

    I no sé si tenim alguna altre cosa :-))

    ResponElimina
  13. MARCEL, a tu que t'agrada comprar-te els llibres et recomano que et compris El Casalot a "labutxaca", és el mateix que jo tinc (però a mi em va costar més de 40 Eurus!!! agggh!!... de fet vaig haver d'esperar mesos a poder-lo tenir, fins que el vaig poder tenir per uns reis, perquè ni somiar-hi en fer una despesa així "por las buenas") i tinc comprovat que Labutxaca fa molt bones edicions dels clàssics (jo hi he llegit Oliver Twist i Jane Eyre i la mida, la lletra, són molt correctes)

    Jo, com "El casalot" ja l'he llegit, ara em fa il·lusió llegir-lo en aquesta traducció de Josep Tebé que m'ha dit l'ALLAU (blogaire expert en Dickens) que també és molt bona ;-))

    Donat que el darrer lliurament surt l'onze de setembre, podem fixar com a data de començament de lectura el dia 12 de setembre (dimecres), va bé?

    I, més o menys a mitjans d'octubre el Dostoievski... si algú té temps de llegir quelcom entremig, doncs millor, però jo crec que no podem anar corrent ;-)))

    Tu sí que t'apuntes a Bleak House, oi MAC? :-)))

    ResponElimina
  14. T'agradarà, MARCEL, t'agradarà ;-))

    ResponElimina