dissabte, 7 de febrer del 2015

Propostes de Lectura 2015 (2)

Després de llegir, meditar, reflexionar i, finalment, decidir els llibres de la selecció d'en MAC que triava, em toca presentar la meva selecció. Evidentment no té res a veure amb la seva, doncs és un "totum revolutum" de temes, autors i èpoques que tan sols s'uneix per dues circumstàncies: que els tinc tots a casa i no hauria de comprar ni treure de la biblioteca res i el fet important que m'agradaria llegir-los. En realitat, dos d'ells ja els he llegit (el tercer i el quart) però mentre que un el poso a la llista perquè m'encantaria rellegir-lo doncs és un dels llibres que més m'han agradat en tota la vida de lectora, l'altre el poso justament perquè el vaig llegir de mala gana, per força, a mitges, en diagonal, etc. com em passava gairebé sempre que hi havia una "lectura obligatòria" a l'escola, així que he pensat que li podria donar una altra oportunitat.

Faré com en MAC i els posaré per ordre d'antic a modern:


Robinson Crusoe, de Daniel Defoe
Any de la primera publicació, 1719
Novel·la basada la història real del mariner escocès Alexander Selkirk, que va ser capaç de sobreviure durant cinc anys en una illa de l'arxipèlag de Juan Fernández, al Pacífic. Tot i això, Daniel Defoe va canviar bastant la història i, entre altres  coses, va allargar molt més l'exili d'en Robinson.


Orgullo y prejuicio, de Jane Austen
Any de la primera publicació, 1813
La novel·la del s. XIX anglès m'agrada molt, per això no he volgut buscar cap lloc on expliqués la trama perquè no podria soportar ni un mini-spoiler, tan sols puc dir que sé que hi ha qui té aquesta obra com "la millor" de totes les que ha llegit fins ara.
Jo he llegit una altre obra de la mateixa autora "Seny i sensibilitat" i en vaig gaudir força.


Grandes esperanzas, de Charles Dickens
Any de la primera publicació, 1860
Aquest va ser el primer llibre de Dickens que vaig llegir i em va atrapar tant, em va agradar tantíssim que ja no vaig poder parar de demanar llibres del mateix autor.
Crec que tothom l'hauria de llegir.
De fet, son molts els autors d'obres ben diferents que, al llarg dels anys, el mencionen dins les seves obres.

El árbol de la ciencia, de Pio Baroja
Any de la primera publicació, 1911
Si em preguntessin quin és el llibre més odiat per mi, segur que respondria que aquest. El vaig arribar a tenir totalment creuat per ser de lectura obligatòria a l'escola.
Amb els anys, vaig conèixer Josep Lluís i... Baroja era un dels seus escriptors preferits!
Doncs res, que he pensat que potser el llibre es mereixia una segona oportunitat.

Testigo en la sombra, de Mary Higgins Clark
Any de la primera publicació, 1997
Com que m'agrada l'autora i les edicions de butxaca estan bé de preu, aquest és un dels llibres que em van portar els reis (d'Orient) aquest any.
"Espeluznante historia de Lacey Farrell, vendedora de pisos neoyorquina que presencia involuntariamente un crimen brutal... y ve la cara del asesino. A partir de ese momento, el FBI pone en marcha su programa de protección a testigos, pero el asesino tiene una idea fija: encontrar a Lacey y matarla, y no está dispuesto a detenerse ante nada."

La casa del propòsit especial, de John Boyne
Any de la primera publicació, 2009
Aquest li va agradar molt a en Josep Lluís.
"Rússia, 1915: als 16 anys, Georgy Jachmenev rep una bala que anava destinada a un membre de la família imperial russa, i de seguida es converteix en un heroi. En qüestió d'hores, la seva vida com a fill de pagès canvia radicalment quan l'escorten a Sant Petersburg per ocupar la seva nova plaça com a guardaespatlles d'Alexei Romanov, fill del Tsar Nicolau II."


Bé doncs, ja només queda esperar la tria d'en MAC... (Eh, pots pensar més de deu minuts, eh? :-DDD)

14 comentaris:

  1. Com que allò dels 10 minuts va ser una exageració (perquè està clar que, per fer una tria ben acurada, se'n necessiten almenys 12 :-DDD), he decidit que em prendré tot el cap de setmana per rumiar-m'ho bé i fins dilluns no vindré a dir quins seran els escollits. Començo a pensar...:-))

    ResponElimina
  2. ostres molt bona proposta també Assumpta! Grans esperances ja me la vaig llegir per l'any Dickens ....confesso que tinc al rebost del llibres pendents el del Pio Baroja mai he trobat el moment

    ResponElimina
  3. D'acord. MAC, molt bé (ja deia jo que 10 minuts era una exageració una mica gran hehehe)
    Bé, quan facis la teva selecció, de passada dones l'ordre de lectura i jo ja diré si m'agrada o no :-DDD
    ència
    Hola, ELFREE!! T'apuntes a làrbol de la ciencia? No és massa llarg i així li donem una oportunitat. :-)))

    ResponElimina
  4. Ha arribat dilluns i, tal com vaig dir, ha arribat l'hora de dir quins llibres he triat.

    Per començar diré que en un primer cop d'ull, de menys de 10 minuts, vaig triar "Orgull i prejudici" i "La casa del propòsit especial". La primera perquè fa uns dies quan vas dir-me que t'agradaria llegir-la, vas presentar-me-la com "un llibre de dones" i jo no hi crec gens en aquestes etiquetes (les trobo un prejudici no sé si orgullós). La segona perquè ja la vas treure a la llista de propostes de l'any passat i no cal fer-la patir més, pobreta. :-DD

    Ara bé, ja es veu que aquests motius no són gens "literaris" així que vaig descartar aquesta primera elecció i m'he passat tot el cap de setmana (bé, tot... tot.. potser no :-D) fent una tria com cal, sospesant i analitzant cada llibre per decidir els triats i els descartats.

    El primer descartat ha estat el de Higgins Clark, per la simple raó que no el tinc ni està disponible a la biblioteca.

    A continuació, he eliminat el de Baroja. Malgrat ara veig que en la teva resposta a l'ELFREELANG en fas propaganda (potser intentant de manera subliminal influir en la meva elecció :-D), no m'anima gaire llegir el llibre "que més has odiat". :-P

    El descartat en tercer lloc ha estat el de Dickens. No perquè no m'agradés llegir-lo, sinó perque tu ja l'has llegit no fa gaire i val més donar l'oportunitat a llibres nous.

    En queden tres. D'aquests n'hi ha un que l'he aconseguit en format ebook i en català per tant ha de caure segur. La meva primera elecció és per "Orgull i prejudici" de Jane Austen.

    Dels altres dos, un d'ells el tinc a casa i l'altre no. Per tant em fa més gràcia aquest últim i serà el que triaré, deixant l'altre com a reserva. Així que la meva segona elecció és per "La casa del propòsit especial" de John Boyne.

    Me n'acabo d'adonar, que potser no calia analitzar-ho tant. :-DDD

    ResponElimina
  5. Feta la tria, anem per l'ordre. A veure que et sembla:

    FEBRER: "La casa del propòsit especial" de John Boyne

    MAIG: "La vida i la mort d'en Jordi Fraginals" de Josep Pous i Pagès

    AGOST: "Orgull i prejudici" de Jane Austen

    NOVEMBRE: "Mirall trencat" de Mercè Rodoreda

    Nota 1: A finals d'aquesta setmana aniré a la biblioteca per buscar el llibre de J. Boyne, consta com disponible al magatzem. Si per alguna circumstància no el tinguessin, substituirem aquest llibre pel de Defoe.

    Nota 2: He posat la novel·la de Jane Austen a l'agost perquè la tinc en ebook i les nits d'estiu m'estimo més llegir en format electrònic.

    Nota 3: Evidentment, pots posar les esmenes que calguin a aquest ordre. Segur que ens entendrem i arribarem a un acord satisfactori per ambdues parts. :-DD

    ResponElimina
  6. Ai quin riure amb les teves explicacions per fer una demostració pràctica i pas a pas de que, al cap i a la fi, les primeres sensacions acaben sent les millors (imagina!! haguessis pogut fer la tria amb els 10 minuts que havies dit!!) :-DDD

    De totes formes, conèixer com treballa un cervell organitzat com el teu, també és molt interessant, veure com vas processant la informació, establint preferències, eliminant les coses més complicades, per arribar a una bona conclusió :-DD

    Doncs sí, em sembla genial la teva elecció! :-)

    En quant a l'ordre em va fantàstic. Ara jo estic llegint un de la Mary Higgins Clark, és un de RELATS (el primer que llegeixo en aquest gènere de l'autora) així que el puc deixar en qualsevol moment i començar el de "La casa del propòsit especial" quan vulguem ;-)

    També em fa il·lusió que vulguis "desafiar" de nou això de les etiquetes dels "llibres per a dones" ;-) Tan sols et diré una cosa (perquè li tinc prohibit que em digui res més). L'està llegint en Josep Lluís i a les primeres pàgines em deia que no li agradava, però va dir que, ja que l'havia començat, l'acabaria... i al poc ja em va dir que alguns canvis produïts anaven millorant molt la història i ara ja li està agradant :-))

    ResponElimina
  7. T'imagines que ERC i CDC arribessin a acords tan ràpidament com nosaltres? :-DDD

    ResponElimina
  8. Ja he suposat que t'agradaria saber els raonaments que m'han portat a triar uns llibres i deixar-ne uns altres, per això el comentari que, encara que admeto que està una mica "teatralitzat", no per això deixa de ser ben real. :-)

    "Orgull i prejudici" és segurament la classe de novel·la que, per mi mateix, no hauria triat mai però en cap cas el motiu hauria estat per "ser un llibre de dones". Així que ara em fa gràcia tenir l'oportunitat de llegir-lo, pot ser que no m'agradi però en aquest cas no tindrà res a veure amb el gènere, n'estic segur. :-)

    M'alegro que et convingui l'ordre que he proposat i que no hagi calgut presentar-hi cap esmena. Cal dir que l'acord entre nosaltres és més fàcil que entre els polítics, a nosaltres no ens cal fer el "paripé" com a ells. :-D

    I ja que l'has donat per bo, acabo d'actualitzar l'apartat "Llibres en el punt de mira" de la LLISTA DE LLIBRES. Fa goig tenir-ne uns quants en espera. :-))

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí que és maco tenir llibres "en espera" :-))

      A més, m'agrada molt el fet de que amb aquest blog, llegeixo llibres que probablement no hauria llegit mai i això sento que és bo, que "obre la ment"... sí, sí, alguns llibres, com el d'en Josep Pous i Pagès, no crec que mai m'hagués cridat l'atenció i ara, en canvi, és un llibre que espero amb interès :-)))

      Elimina
    2. N'estic d'acord. El fet de compartir lectures té aquest avantatge, el de llegir algun llibre que, per motu propi, no hauríem inclòs a la nostra llista de llibres llegits i això és bo, sens dubte. :-))

      Elimina
    3. Així doncs, MAC, quan comencem? :-)))

      Elimina
  9. Justament ara t'ho venia a dir. :-))

    Ahir a la tarda vaig anar a la biblioteca i ja tinc a casa el llibre de John Boyne. En aquests dies prepararé el post de presentació i dilluns que ve el publicaré, donant així el tret de sortida a la primera lectura compartida de 2015. Que ja en tenim ganes!! :-)

    ResponElimina
  10. Ja ha arribat el moment. :-))
    Ara mateix publico el post de presentació i aquest vespre començaré el llibre. A veure com anirà!!

    ResponElimina