dijous, 12 de desembre del 2013

El pare Goriot (Honoré de Balzac) [IV]

Quart bloc de lectura i últim.
Capítol IV - LA MORT DEL PARE



Eugène de Rastignac vetllant al vell Goriot, greument malalt.


Hem arribat a l'últim bloc de lectura i amb ell a l'últim capítol del llibre que porta per títol "La mort del pare".

El gran drama en que s'ha convertit la vida del pare Goriot arriba al seu punt culminant quan, assabentat dels grans deutes que tenen les seves filles, cau greument malalt del disgust que li provoca no poder fer res, arruïnat com està, per solucionar-ho.

I mentre anem llegint com evoluciona la malaltia del vell protagonista, l'autor ens explica com el "tout París" (i entre ells les dues filles de Goriot) es prepara per assistir a una gran festa a la mansió de la vescomtessa de Beauséant.

Goriot agonitza acompanyat d'Horace de Biachon, un jove estudiant de medicina que intenta guarir-lo aplicant-li sinapismes (pegats de mostassa), i del jove Eugène de Rastignac, l'únic amic que li queda al malalt i que farà el possible per a que el pobre vell pugui veure les seves filles abans del trist final que ens indica el títol del capítol. Veurem si ho aconsegueix i ho comentarem aquí mateix.

*********************************************************

Per acabar, i com ja s'ha convertit gairebé en una tradició en aquest blog quan arriba l'últim bloc de lectura, no podia faltar una visita al YouTube per trobar una pel·lícula basada en la novel·la:



Una versió en francès, idioma original del llibre, protagonitzada per Charles Aznavour. I complementada aquesta vegada per una versió del llibre en format àudio en espanyol. Una lectura del més essencial de l'obra que pertany a la col·lecció d'àudio-llibres "Mi novela favorita":


13 comentaris:

  1. (No llegeixo el post encara MAC... Aaaaaai quins nervis!! ;-))
    Les circumstàncies d'avui m'han tingut enganxada a la ràdio i a la tele)

    VOTA Sí i Sí!!

    ResponElimina
  2. ai quina sana enveja jo no tinc temps de llegir cap altra cosa que no sigui relacionada amb la feina....bona lectura sí sí!

    ResponElimina
  3. Hola, ELFRI, maca ;-)) Xiqueta, jo he tardat un mes i mig en llegir-lo... fa vergonya i tot :-))

    MAAAAAAAAC, ja he acabat! ;-))

    Ooooooooh, si us plau! Però quin final tan trist :-(
    Quina sort de l'Eugène i de l'Horace que, si no fos per ells, moriria totalment sol :-(

    Em vaig equivocar totalment... La Victorine no torna a sortir... (espero que trobi un bon noi que l'estimi de veritat i que tots dos gaudeixin d'una vida tranquil·la amb la seva fortuna)

    Però... si et sóc sincera, crec que NO acabo d'entendre el final... L'Eugène se'n va a sopar amb la pàmfila aquella? Què vol dir això? Que malgrat tot el que ha vist el París-superficial-enlluernador l'ha acabat absorbent?

    ResponElimina
  4. Ui, intento clicar la pel·lícula però em diu que no la puc veure per una infracció de drets d'autor. Tu la pots veure?
    Em feia gràcia veure com ho havien adaptat! :-))

    L'Audio libro sí que se sent bé... quina gràcia... el principi ja em trasllada al passat. No tenim tele, estem al voltant de la ràdio i anem a gaudir d'aquesta obra!! :-DD
    M'encanta!! L'accent també ajuda, trobo que hi queda força bé ;-))

    ResponElimina
  5. Ja he arreglat això de la pel·licula al post. N'he buscat una altra versió de la pel·lícula perquè la primera que havia posat, com molt bé dius, ara ja no es pot veure perquè l'han esborrat del YouTube. És que has tardat massa, dona! ;-DDD

    Pel que fa al final, jo sí que ho he entès així. A l'Eugène li sap molt de greu tot el que li ha passat a en Goriot i com l'han tractat les seves filles per culpa de prioritzar el pertànyer a l'Alta Societat. Però malgrat li sàpiga greu, sembla que faci el pensament de "és el que hi ha" i sap que si vol ser al ball, doncs ha de ballar i cap allà que se'n va.
    Potser hauriem de llegir els altres llibres de la Comèdia Humana per saber com se'n surt i si manté aquest bon cor que demostra en aquesta novel·la o l'acaba perdent com les filles de Goriot però ja et dic que, ara com ara, jo no ho faré. De moment, ja n'he tingut prou de l'estil Balzac. :-)

    ResponElimina
  6. Eeeeeei, GRÀCIES!! :-)) Ja saps que això de les pel·lícules em fa molta gràcia (és com completar "l'estudi de l'obra" hehe) Gràcies, de veritat, en saps un munt de trobar vídeos d'aquests ;-))

    Ostres, doncs em sap greu que interpretis el final de la mateixa manera que jo... és trist, oi?

    Em sap greu pensar que potser el llibre t'hauria agradat una miqueta més si la lectura no hagués estat tan lenta per part meva (gairebé em fa vergonya si penso el que he tardat -aproximadament una mitjana de SET pàgines per dia... ufff- per tant, prefereixo no pensar-hi). Algun dia el meu cap es posarà una mica en ordre i podré anar una mica més normal ;-)

    En tot cas, a mi el llibre m'ha agradat. No el posaria en el meu "Top ten" però sí que li posaria una bona nota... del 0 al 10 un 7 ;-))

    Voldràs llegir algun llibre el nou any 2014 que aviat començarà? :-)
    No prometo res sobre el meu ritme lector (Què més voldria, jo!) però pensa que al menys fas una bona obra perquè, així, llegeixo alguna cosa :-DD

    (Les aventures de Huckleberry Finn sí, eh?) ;-))

    ResponElimina
  7. És un final molt trist, certament, però segurament realista en aquesta societat que ens descriu Balzac on només manen les aparences.
    I també és molt trist tot l'últim capítol, l'agonia de Goriot mentre Eugène intenta, sense acabar de sortir-se'n, que les seves filles el vagin a veure fa molta ràbia perquè et deixa amb el sentiment de que "no és just". El teu final era més maco, però suposo que gran part de l'èxit d'aquest novel·la és justament com Balzac ens explica aquest egoisme descastat i injust de les filles de Goriot.

    Almenys a mi és la part que m'ha agradat més. És en aquesta part final del llibre on m'he interessat per la lectura cosa que no havia aconseguit en el primer capítol, per exemple. De totes maneres, aquest balanç no del tot positiu no és culpa teva, no et negaré que haver llegit i comentat més alhora m'hauria agradat més però això no ha influït en la meva apreciació de l'obra. :-)

    I ja saps que jo m'ho passo molt bé fent parlar aquest blog silenciós, ;-D. Així que si tu també n'estàs disposada, és clar que m'apunto a seguir fent-ho amb aquest ritme bimensual. Per tant, en Huckleberry Finn ens espera al gener. :-))

    ResponElimina
  8. D'acord, et crec ;-)) M'agrada pensar que, amb la mateixa sinceritat que em dius que Balzac no t'ha semblat res de l'altre món i que no tens intenció de repetir, també t'agrada compartir alguna lectura de tant en tant amb la "Tortugueta" de l'Assumpta ;-))

    El gener ja hem triat, doncs, en Huckleberry Finn.

    En març podries triar tu i escollir un llibre de literatura catalana -tu que hi entens més que jo, la veritat- de fet, en podries proposar quatre o cinc i jo trio el que em faci més gràcia.

    El maig jo podria proposar-ne quatre o cinc de literatura anglesa i tu tries el que et faci més gràcia.

    El juliol tu proposes quatre o cinc entre el que vulguis (si vols repetir catalana, doncs catalana, el que sigui) i jo trio

    El setembre jo proposo (potser alguna cosa de literatura castellana, que no se'ns oblidi la llengua veïna! hahahaha) i tu tries.

    El desembre tu proposes i jo trio.

    1.- Què et va bé?
    a) Sí
    b) No

    En cas afirmatiu, si vols podem fer la tria des de principi d'any i així ja estarà ben programat.
    a) Sí
    b) No

    ResponElimina
  9. Sí i Sí, és clar. ;-))

    Trobo que has tingut una bona idea, a mi em costa fer "tries prèvies" en general perquè sempre em queda la sensació de que el que em deixo hauria estat millor que el que trio però, malgrat això, crec que estarà bé proposar una llista d'aproximadament uns 10 llibres perquè tu en triïs 3 per llegir l'any que ve i tu pots fer el mateix que triaré jo.
    Se m'acut que ho podríem fer en un parell de posts aquí mateix just després de Nadal. Si et sembla bé jo en preparo un pel dia 27 i tu l'altre pel dia 30 (o al revés) i fem la tria dels llibres i de quin mes de lectura els hi correspondrà en els comentaris respectius. Això sí, la teva llista no cal que sigui tan llarga que el primer ja el tenim triat. En Huck esperà el seu torn a primers de gener. :-))

    ResponElimina
  10. Hehehehe quan arribi el dia de la Consulta (confiem en que "arribi", clar) si algú encara no sap el significat del Sí-Sí, n'hi ha per deixar-lo per inútil, eh? :-DDD

    Em sembla MOLT bé. Tu fas UN post el dia 27 (millor que comencis tu) amb 10 llibres i jo en triaré 3

    El dia 30, si no m'ha passat res estrany, no m'han adduït els extra-terrestres, no se m'ha menjat una planta carnívora gegantina, no m'ha fitxat l'Artur Mas com a Consellera per a afers a la Xarxa... o qualsevol cosa així, jo faré el meu, amb uns 7 o 8 llibres perquè tu en triïs dos.

    NORMES:

    - Els llibres poden ser de tot tipus, llargs, curts, novel·les, teatre, poesia, en català, castellà, xec, llatí...

    - No s'hi val a posar tots els llibres d'un mateix autor (tu, per exemple, no pots triar 10 MURAKAMIS... ufffff)

    - Es prega que els llibres no siguin massa bèsties, si us plau (res de cervells humans menjats a culleradetes mentre l'amo del cervell encara és viu) (ostres, perdó... quin mareig només de pensar-ho... aaaagghhhh).. en definitiva, si pot ser, que siguin "aptes" :-DD

    ResponElimina
  11. No puc posar 10 Murakamis que parlin de canibalisme i en versió original en japonès????. Ara hauré de refer tota la meva llista... :-DDD

    Unes normes molt assenyades però que no calien, ja sóc conscient que han de ser llibres que puguem llegir junts. Així que no pateixis que ja ho tinc en compte. Et demanaria que tu també ho fessis i que els llibres en txec i en llatí no fossin majoria a la teva llista (no per res però són dues llengües que tinc una mica rovellades) ;-))

    ResponElimina
  12. Hehehe em sap greu que hagis de refer la llista! :-P :-P

    Eeeeei, molt subtil la correcció ortogràfica :-DD
    D'acord, no hi haurà txec (però ja aniria bé que algú ens donés un bon xec) :-DDD

    Espero amb impaciència el dia 27 :-DD

    ResponElimina
  13. Saps que no em vaig adonar que estava en francès fins que duia una bona estoneta? ;-)) Eeeeeeeeei, això és un "puntassu", eh?

    Tot i així, he d'admetre que la vaig mirar a trossos (em saltava parts). A veure si algun dia m'hi poso amb idea de veure-la sencera i entendre-la tota!! ;-))

    ResponElimina