divendres, 27 de desembre del 2013

Propostes de lectura 2014 (I)

En un comentari al post anterior, ASSUMPTA va proposar que féssim una llista de possibles lectures per compartir en aquest blog durant l'any que ve. Em va semblar una bona idea i la vaig acceptar de seguida, però una vegada acceptada em van venir els dubtes: Quina tria faig?, Com la faig?, En què em baso per fer-la?...

Hi ha molts llibres al món i molts d'aquests m'agradaria llegir-los però és clar m'havia de centrar i per fer-ho se m'ha acudit triar entre els llibres d'una llista prèvia. I la llista on he anat és la dels llibres de la web EpubCAT.

El què he fet doncs és anar seguint el catàleg d'aquella web i anar apuntant els llibres que m'agradaria llegir. El criteris que he seguit han estat: Triar els llibres que em cridessin l'atenció, que jo NO hagués llegit abans i que tinguessin una certa solera (només n'hi ha un d'escrit aquest segle) que ens donés alguna garantia prèvia a l'hora de compartir la lectura. Em penso que m'ha sortit una llista prou variada: la meitat dels llibres són d'autors catalans, hi ha 2 novel·les d'intriga, 2 de ciència-ficció i 1 d'aventures, també trobem un parell d'obres de teatre clàssic català, una novel·la costumista i un best-seller internacional que parla de Catalunya...

No he mirat encara la disponibilitat d'aquests llibres a la biblioteca, això només cal fer-ho amb els tres que triem al final, però em sembla que no seran (la majoria d'ells, almenys) llibres difícils de trobar.

El primer pas però és escollir aquests tres llibres, així que a continuació teniu la meva llista de propostes. Cal dir que el seu ordre és l'ordre en que surten en aquella web i, per tant, que un aparegui abans que un altre no indica cap preferència per part meva. Aquests són els llibres:



More about El tercer home EL TERCER HOME (GRAHAM GREENE - 1949)
Novel·la d'intriga, prodigi de concisió narrativa i perspicàcia en la construcció dels personatges i una de les novel·les més celebrades del seu autor.
More about Fahrenheit 451 FAHRENHEIT 451 (RAY BRADBURY - 1953)
En un futur imaginari, els bombers tenen la missió de cremar els llibres i perseguir aquells que els llegeixen. Aquest és el punt de partida de una de les novel·les més cèlebres de la ciència-ficció que descriu una civilització occidental esclavitzada per la tecnologia, els tranquil·litzants i el conformisme social.
More about El cafè de la Marina EL CAFÈ DE LA MARINA (J. M. DE SAGARRA - 1933)
Una fita en la producció teatral de Sagarra: un títol ben representatiu del “poema dramàtic”. S'hi recreen el món i l'ambient mariners, condensats entre les quatre parets d'una taverna de pescadors, en un poble costaner, vora el cap de Creus: un microcosmos on convergeixen vides pobres, monòtones, escarrassades...
More about El carrer estret EL CARRER ESTRET (JOSEP PLA - 1951)
Una narració testimoni de la realitat quotidiana, segons l’autor és el simple resultat d’haver “passejat un mirall al llarg d’un camí” i és construïda a través d’un pintoresc mosaic de personatges, la banalitat de la vida diària dels quals es converteix en matèria literària d’una qualitat extraordinària.
More about Planilàndia PLANILÀNDIA (EDWIN A. ABBOTT - 1884)
Un clàssic de la ciència ficció, a més d’un llibre fascinant. Amb una sofisticada estratègia narrativa l’autor ens introdueix, primer, en un món bidimensional en què els seus habitants tenen establertes les seves jerarquies per les seves formes. Posteriorment, viatjarem a uns altres mons amb habitants unidimensionals o tridimensionals...
More about Les Claus De Vidre LES CLAUS DE VIDRE (JAUME FUSTER - 1984)
És aquest un llibre interactiu, on el lector pot participar en la trama intentant resoldre disset enigmes plantejats per l’autor, amb l’ajuda del detectiu Lluís Arquer, un detectiu peculiar, un perdiguer que fuma en pipa i un amant de la música clàssica.
More about El celler EL CELLER (NOAH GORDON - 2007)
Un best-seller de difusió internacional que parla del món del vi i l'acció del qual passa a Catalunya. Es llegeix amb facilitat, amb elements d’aventura i de tendresa, adequat per a lectors amb ganes d’evadir-se i passar una bona estona aprenent una mica d’història.
More about L'home que es va perdre L'HOME QUE ES VA PERDRE (FRANCESC TRABAL - 1929)
Una novel·la en la qual el protagonista agafa una neurosi progressiva que el fa perdre coses, des d'una ploma estilogràfica fins al Parlament d'Estocolm, des d'una secretària fins a un hospici de nens xinesos. Els fets poden no ser versemblants però sí ho són els personatges i la senzilla descripció d'ambients i reaccions i l'humor febrós, de situacions absurdes, d'aventures complicades que acabaran en tragèdia.
More about TERRA BAIXA TERRA BAIXA (ÀNGEL GUIMERÀ - 1897)
La peça teatral més coneguda de Guimerà, encarna les virtuts de l’home que ha viscut enmig de la natura i que s’enfronta a una societat hostil.
More about La volta al món en vuitanta dies LA VOLTA AL MÓN EN 80 DIES (JULES VERNE - 1873)
Un anglès de l’època victoriana, opina que es pot fer la volta al món en tan sols 80 dies. Els membres del Club al que pertany el repten a demostrar-ho, i ell hi aposta tota la seva fortuna. Farà aquest viatge acompanyat pel seu majordom i seguit d'aprop per un detectiu que el considera sospitós d'un robatori.

15 comentaris:

  1. Ostres, quina llista tan magnífica, MAC!! Has obert una capsa de bombons davant meu i n'he de triar tres... I els bombons tots m'agraden! :-)

    Alguns van farcidets de crema, o de fruits secs. Uns són de xocolata amb llet, altres més foscos... N'hi ha amb aroma de taronja o de menta... N'he vist uns que porten una mica de licor -no massa, no, justet per donar un toc-... Uns són més grans, altres més petitons :-)

    Em resultarà MOLT difícil triar-ne només tres, MAC. Molt...

    1.- Dada curiosa: Jo també estava preparant la meva llista (una primera "versió" i coincidim en un autor: Josep Pla. Per tant, NO el triaré a la teva llista perquè, probablement, encara que no el triïs tu de la meva, jo un llibre de Pla el llegiria igualment (el meu) i així ja en puc "eliminar un" :-)

    2.- Autor català + enigmes: Aquest l'he d'agafar!! ;-)
    Per tant ja en tenim un LES CLAUS DE VIDRE, de Jaume Fuster. Espero agafar bon ritme de lectura perquè ho podem passar molt bé quan toqui aquest ;-)

    3.- EL CELLER també l'elimino. Tot i que em seria molt fàcil d'aconseguir perquè la meva germana el té, però precisament va ser ella qui em va dir que era el llibre de Gordon més fluix que havia llegit... que l'havia decebut bastant.

    4.- EL TERCER HOME, de Graham Greene... Au, així, sense pensar-ho massa. Intriga, autor molt conegut... Creuo els dits! :-))

    5.- Miro i remiro... L'HOME QUE ES VA PERDRE... No crec que m'agradés... segur que em faria patir...

    Ostres, MAC... He de meditar :-)) Vaig escrivint i vaig esborrant perquè em sap greu deixar algunes perles fora. N'he eliminat tres i els altres set tots "em criden"...

    Tornaré :-DD

    ResponElimina
  2. T'entenc molt bé, segur que de la teva llista també em costarà només treure'n dos. :-))

    Com dic al post jo no n'he llegit cap d'aquests i la majoria d'ells els he triat més aviat per la primera impressió favorable que n'he tingut al llegir la mínima presentació que hi ha en aquella web. Vaig doncs una mica a cegues i no sé que en sortirà però tinc ganes de llegir-los i suposo que durant l'any tots aniran caient per la meva part així que tu no pateixis i tria els que de veritat tinguis ganes de llegir. :-)

    ResponElimina
  3. Ai, MAC, quina sensació tan estranya... és com fer-se gran i haver d'aprendre a prendre (*) decisions. Tota decisió implica una tria que, moltes vegades porta a haver de deixar opcions que també t'agradarien molt.

    No sé si m'agrada gaire això de fer-me gran! :-DDD

    En fi, gràcies al teu comentari i al fet que dius que segurament tots aniran caient per la teva part (o sigui que no et privo pas de llegir-los) diré que, havent aquí un llibre el comentari del qual comença amb les paraules "un anglès de l'època victoriana" és inútil intentar deixar-lo. La seva força d'atracció és immensa, així que és el meu tercer llibre ;-))

    Això sí, assegurem-nos d'agafar (igual que amb el Huckleberry Finn) una versió complerta doncs, malgrat ser aventures, els llibres aquests no anaven dirigits "exclusivament" als joves... ni tampoc eren literatura "infantil". :-))

    Si a això afegim que, malgrat conèixer "de què van" un munt d'històries de VERNE, mai he llegit una obra seva sencera (no adaptada) doncs encara em fa més gràcia ;-)

    (Si tens curiositat per saber quin és el llibre que més m'ha costat deixar, i que segurament també llegiré és "El cafè de la Marina" de J. M. de Sagarra)

    Així doncs, els llibres seleccionats són:

    1.- EL TERCER HOME, Graham Greene
    6.- LES CLAUS DE VIDRE, Jaume Fuster
    10.- LA VOLTA AL MÓN EN 80 DIES, Jules Verne
    .



    (*) "Aprendre a prendre" hehehe

    ResponElimina
  4. Certament és difícil aprendre a prendre decisions, encara que siguis gran. :-))

    Em semblen bé aquests que has triat, jo diria que ens ho passarem bé llegint-los.
    Amb el de Verne em passa el mateix que a tu, sé de què va (qui no, per altra banda ;-D) però no he llegit mai una novel·la completa (vull dir no adaptada per joves o nens) d'aquest autor i em fa il·lusió fer-ho.
    El de Greene em sona com un clàssic de la novel·la negra que cal llegir, ja veurem com anirà.
    I el de Jaume Fuster, estava clar que si la presentació parla d'enigmes a resoldre, no me'l podia deixar perdre. :-))

    No sé si tu ja els tens localitzats, jo acabo de fer una ullada a la web de la biblioteca del meu poble i allí només podria aconseguir el de Verne. De totes maneres, per a mi això no és cap problema perquè sempre em queda l'opció de l'ebook. No sé en el teu cas. Potser, d'aquests tres, el que costarà més de trobar és el de "Les claus de vidre", per això està bé que tinguem "El cafè de la marina" com a suplent. ;-)

    Ja hauria de ser dilluns, que tinc moltes ganes de veure la teva llista. :-)

    ResponElimina
  5. Hauria de ser dilluns? ;-) Jo puc fer màgia i que el post aparegui aquesta nit encara que no sigui dilluns hehehe...

    Ah, mira, doncs està molt bé deixar "El cafè de la marina" per si algun llibre es resisteix a ser trobat ;-)

    Jo crec que La Volta al món en 80 dies va d'un gos, que té un amic que és una rata que parla amb accent andalús i es diu Tico... i el gos està enamorat d'una gateta... Ah... no? :-DD

    Fa pocs dies em vaig assabentar que, a la versió original de Pinocchio, aquest MATA a Pepito Grillo!! (Mon Dieu!! hahaha) i de joveneta havia llegit llibres de Grimm i d'Andersen en les seves versions originals (traduïts, és clar, però no "canviats") i eren mooooooolt bèsties :-DD

    ResponElimina
  6. Bé, vaig dir dilluns perquè vam quedar dilluns però tu el pots publicar quan vulguis. De fet, em faria il·lusió trobar-me'l demà de bon matí. :-))

    Qui més qui menys, tots hem conegut aquestes grans obres a través de les adaptacions o els dibuixos animats. I justament per això, perquè ens pensem que ja les coneixem, després ens costa llegir la novel·la original. Però segur que, com molt bé dius, estan plenes de sorpreses (jo tampoc sabia que en Pinotxo mata a la seva "veu de la consciència").
    Així que, tornant a "La volta al món en 80 dies", estic gairebé segur que el protagonista no serà un gos, està clar que serà un lleó, no? :-DD

    PS: Willy Fog era un lleó (em sembla que t'has confós amb el protagonista del vídeo de D'Arcatan que has posat al Blog Petit) i la gateta era una pantera. :-))

    ResponElimina
  7. Ostres sí, era un lleó!!... No, no m'he confós, no... tinc ben clara la presentació de cada sèrie... però sempre havia pensat que era un gos gran i fort... quelcom així o així hehehe no serveixo com a naturalista amateur :-DDD

    Demà al matí trobaràs la tria de llibres feta... i si entres aquest vespre també la trobaràs perquè tinc intenció de posar-la aquesta tarda ;-)

    Espero que t'agradin! (com a mínim dos!! hehe)

    ResponElimina
  8. MAC!! Han desaparegut totes les fotos d'aquest post!:-((

    ResponElimina
  9. Fins ara no me n'adono. Es veu que la pàgina des de la que les havia enllaçat ha canviat i per això tots els enllaços havien deixat de funcionar.
    He anat a buscar les imatges a un altre lloc... a veure quant duren ara. ;-)

    ResponElimina
  10. Que no t'arriben els comentaris al correu? :-)

    De moment encara duren ;-)

    ResponElimina
  11. No, d'aquest blog no m'arriben. O millor hauria de dir que no m'arribaven fins ara perquè ara que m'hi has fet pensar he anat a la configuració i he afegit el meu correu al costat del teu (que és l'únic que hi havia) i si tot funciona com el Sr. Google diu, a partir d'ara si que els hauria de rebre. Ja t'ho diré. :-))

    ResponElimina
  12. Tot funciona correctament, aquest comentari que acabo de fer aquí dalt m'ha arribat perfectament al meu correu. :-)))

    ResponElimina
  13. Això és un comentari per dir que els teus comentaris m'han arribat perfectament. Clars i forts ;-)))

    ResponElimina