Tot i que fer una proposta de llibres per llegir no és massa fàcil, en aquest cas vaig tenir claríssim el "com" ho havia de fer i és que a casa tenim molts llibres que m'agradaria llegir i que encara no ho he fet (alguns els va comprar en Josep Lluís per llegir-los ell ja fa un munt d'anys i a mi em van cridar l'atenció, altres fins i tot són meus que van esperant torn) Així doncs, la idea és no haver d'anar massa lluny a buscar els volums ja que són a quatre passes d'on escric aquestes línies.
En el meu cas he de proposar set llibres i que en MAC en triï dos... A veure quins seran!
L'ordre en que els poso no té res a veure amb les meves preferències. En absolut.
LLIBRE CATALÀ / AUTOR CATALÀ
No he llegit res de Pla i això no pot ser i menys encara ara que sé que tenim dos llibres seus a una de les prestatgeries de casa. Llibres als que donaré dos llocs a la meva llista:
EL QUADERN GRIS, Josep Pla
Editorial Destino.- 505 pàgines.
Aquest llibre ha estat considerat l'obra fonamental del cànon de la literatura catalana. A part d'una obra clàssica i mítica... és un document de la segona i tercera dècades d'aquest segle.
Hi trobem crítica literària, judicis polítics, consideracions intel·lectuals, aforismes.
Aquest dietari fou començat a escriure el 1918 i repassat i enllestit per un Pla madur...
CONTRABAN I ALTRES NARRACIONS, Josep Pla
Edicions 62.- 213 pàgines
Es tracta d'un recull de cinc relats (cosa que ja ens indica que no són excessivament breus, d'aquells de tres o quatre pàgines... o paràgrafs!) dels més representatius de l'autor. Els tres primers tenen el comú denominador del que en podríem dir "el tema del mar", una de les constants de Pla; els dos restants són una reduïda mostra de la seva gran experiència cosmopolita.
BIOGRAFIES / AUTOBIOGRAFIES / MEMÒRIES
MEMÒRIES D'UN CIRURGIÀ, Moisès Broggi
labutxaca.- 705 pàgines.
Aquest llibre el va llegir en Josep Lluís fa dos o tres anys i li va agradar moltíssim. Quan va sortir editat el Dr. Broggi encara vivia i mantenia totes les seves il·lusions envers el nostre futur com a país. Ara ja no és entre nosaltres. Quan ho aconseguim, ell serà una de les persones en les que pensaré.
Diuen que el llibre, malgrat ser una biografia, enganxa moltíssim perquè la vida del Dr. Broggi va ser molt intensa.
DICKENS, EL OBSERVADOR SOLITARIO, Peter Ackroyd
Edhasa.- 675 pàgines.
De tots els llibres de Dickens que vaig rebre com a regal amb motiu del bicentenari del naixement de l'autor, ja només me'n queden dos per llegir. Em vaig obligar a anar espaiant les lectures per fer-ho més interessant.
Un és aquesta fantàstica biografia i l'altre també sortirà al proper apartat ;-)
La traducció al català no existeix... lamentablement.
NOVEL·LES VARIADES
LA CASA DEL PROPÒSIT ESPECIAL, John Boyne
Labutxaca.- 430 pàgines
D'aquest llibre no puc dir-ne gairebé res. Fa un temps es va posar de moda per la catosfera. Vaig llegir algunes ressenyes i em semblaven interessants. Li vaig regalar un any a en Josep Lluís per Sant Jordi i li va agradar... Vaig pensar que un dia m'arriscaria a llegir-lo.
NUESTRO AMIGO COMÚN, Charles Dickens
Debols!llo.- 1.081 pàgines
Aquest és l'altre Dickens que tinc pendent de llegir. No tinc ni idea de què va, tan sols puc dir que una nit em vaig quedar enganxada llegint els comentaris que feien un grup d'un Club de lectura a mida que anaven llegint... parlaven de forma molt críptica, però el que sí vaig entendre és que s'ho passaven "pipa". Opinions per tots els gustos... des de les "boníssimes" a les més "normaletes".
Una de les pitjors crítiques era per un dels traductors al castellà (no tots els lectors tenien la mateixa traducció) i, això sí, em vaig assegurar que aquesta versió de "Debols!llo" era la bona.
LA DAMA DE BLANCO, Wilkie Collins
Debols!llo.- 809 pàgines
Aquest autor ja el coneixem i ens va agradar. Aquesta novel·la encara té "més nom" que l'altre. Va ser un regal de l'any passat i aquest segur que li tocarà el seu torn.
La versió en català SÍ que existeix, però suposo que ja t'has fixat que la majoria dels llibres són de Labutxaca o Debols!llo, perquè són els més econòmics i, per la qual cosa, en aquest cas, vaig triar el castellà.
Bé doncs, espero que n'hi hagi un parell que t'agradin... i ara sóc jo qui espera amb "impaciència" la teva tria :-)
No sé si n'hi ha un parell que m'agradin (t'ho diré després de llegir-los ;-DD) però el que si et puc dir és que n'hi ha més (bastants més) d'un parell que m'agradaria llegir. :-))
ResponEliminaÉs una bona llista i, de fet, no m'importaria llegir-los tots potser amb l'excepció del primer. Els meus pares van comprar alguns volums de l'obra completa de Pla editada als anys 60 o 70 i el primer d'aquest volums és el "Quadern Gris" que és un dietari que ens va explicant la seva vida amb 20 i pocs anys, almenys això és el que recordo encara que no l'he llegit sencer perquè quan el vaig intentar llegir per primera vegada no em va acabar d'interessar. Fa molts anys d'això i penso que en Pla es mereix una altra oportunitat per això a la meva llista també en vaig triar un dels seus llibres però decantant-me per la seva producció narrativa de ficció. Com que el segon que cites és de relats i per tant va més per aquesta banda, escullo aquest. Així que el primer llibre triat és CONTRABAN I ALTRES NARRACIONS de Josep Pla.
Pel que fa als altres, com t'he dit em costaria escollir-ne un o deixar-ne un altre però hi ha un fet que em facilita enormement la tria i aquest fet és la seva disponibilitat que em permeti tenir-los al meu abast.
Confrontant els dos últims apartats de la teva llista amb el catàleg de la biblioteca, només apareixen dues coincidències.
D'aquestes, em decanto primer per MEMÒRIES D'UN CIRURGIÀ de Moisès Broggi perquè m'interessa força conèixer la vida d'aquest gran home del nostre país.
L'altre, que deixarem com a suplent per si algun dels altres falla en el moment que toqui fer els passos per aconseguir-lo, és LA CASA DEL PROPÒSIT ESPECIAL de John Boyne, no en sé res d'aquesta novel·la (i ben poc del seu autor) però he vist que es tracta de novel·la històrica (centrada a l'època de la Rússia dels Tsars) i la novel·la històrica sempre m'ha agradat força. :-))
Sembla, doncs, que ja tenim tots els llibres de l'any que ve. Prefereixes també triar ara el mes que els toca o això ho deixem per anar fent-ho a mesura que els anem llegint?.
El que sí sabem és que comencem aquest gener amb LES AVENTURES DE HUCKLEBERRY FINN de Mark Twain, quin dia et va bé que fem el post de presentació?
hoola dispenseu que m'hi fiqui no puc prometre res però el del memòries d'un cirurgià el tinc mig començat ....potser en aquest m'hi apuntaria .....
ResponEliminaELFREELANG: T'asseguro que, pel que fa a mi, m'agrada que "t'hi fiquis". Així que no només no hi ha res a dispensar sinó que ben al contrari em faria il·lusió poder compartir aquesta lectura amb tu i l'Assumpta. Sé que la feina et limita el teu ritme de lectures i per això, suposo que l'Assumpta també hi estarà d'acord, si vols podries triar tu quan et va millor. El gener ja el tenim ocupat amb Mark Twain però tu diràs si et va bé algun altre dels mesos imparells de l'any que ve.
ResponEliminaSiiiiiiiii :-))
ResponEliminaELFREE, com dius que ja el tens mig començat, si vols el posem en segon lloc (nosaltres fem una lectura conjunta cada dos mesos, els mesos imparells, com t'ha dit en MAC) així que, si a tu et va bé, podríem posar les memòries del Dr. Broggi al març i, cadascú al seu ritme -com fem sempre- anar llegint.
Però si creus que t'aniria millor deixar-ho per temps de vacances d'estiu, al juliol, doncs ho dius amb tota tranquil·litat i li reservem el juliol :-DDD
Pel que fa a aquest llibre, tu manes!! ;-)))
Ostres, MAC, ara m'estranyava de no veure comentari meu aquí... clar, et vaig respondre per mail!! estic sonada!! :-DDDDD
ResponEliminaASSUMPTA: De fet per mail només vam aclarir la segona de les preguntes que et feia al final del post. En aquest sentit et reitero que el dia 2 ja publicaré el post de presentació de "Les aventures de Huckleberry Finn" (post que, casualitats de la vida, m'ha tornat a tocar a mi ;-DD)
ResponEliminaLa primera pregunta, sobre la distribució dels llibres durant l'any, em vas dir que en parlaríem aquí però ja veig que ja no te'n recordaves. De totes maneres, no té cap importància que tampoc tenim cap pressa i també hem d'esperar que l'ELFREELANG hi digui la seva. :-)
hooola si no us fa res el podríem deixar per mitjans de juny ....
ResponEliminaDoncs jo crec que ja ho tenim solucionat ;-)
ResponEliminaEn MAC i jo ens hem acostumat a fer un llibre conjunt cada dos mesos (gener, març, maig, juliol, setembre i novembre) però justament aquest del Dr. Broggi és molt llarg, així que no crec que passi res si, enlloc de començar l'1 de juliol fer-ho el dilluns 16 de juny si això et va millor, ELFRI.
A canvi, proposo que el llibre anterior, o sigui el del maig, sigui un de breu (podria ser "Les claus de vidre" o "Contraban i altres narracions" de Josep Pla)
Què et sembla MAC? ;-)
Així ja tindríem:
1.- Huckleberry Finn
2.- ?
3.- Les claus de Vidre / Narracions de Josep Pla
4.- Memòries del Dr. Broggi
5.-
6.-
MAC, si et sembla bé, jo crec que ja podries ordenar-los tots... estic segura que l'ordre que posis m'agradarà :-))
I tant que no és cap problema avançar la lectura de juliol i menys tenint en compte que les memòries del Dr. Broggi és força llarg i per tant anirà bé tenir una mica més de marge per llegir-lo. És també una bona idea, ASSUMPTA, aquesta que dius de triar-ne un de curt pel maig i com que encara n'hi ha un de més curt que els que proposes tu, jo deixaria la llista així:
ResponEliminaGENER: "Les aventures de Huckleberry Finn" (Mark Twain)
MARÇ: "Contraban i altres relats" (Josep Pla)
MAIG: "El tercer home" (Graham Greene)
JULIOL (que començarem el 16 de juny): "Memòries d'un cirurgià" (Moisès Broggi)
SETEMBRE: "Les claus de vidre" (Jaume Fuster)
NOVEMBRE: "La volta al món en 80 dies" (Jules Verne)
Naturalment això només és per tenir una idea i durant l'any podem fer de més o de menys, només faltaria.
Què et sembla? :-))
MAAAAAAAAAAAAAAC!! No sabia que "El tercer hombre" era tan primet! Sempre havia pensat que era un bon "totxo" (hehehe)
ResponEliminaAra et quedaràs parat!! EL TINC!!... El tinc en castellà, això sí. Una col·lecció de llibres primets "Grandes autores. Biblioteca de la Literatura Universal" que els regalaven amb "El Periódico" fa molts anys. El meu sogre els va estar comprant i ens els anava regalant ;-)
Doncs la setmana passada el vaig veure i vaig dir "ostres, aquest llibre em sona, crec que és un dels que vaig triar de la llista d'en MAC... però no, no pot ser que sigui tan prim ... i vaig seguir buscant el que volia en aquell moment.
Ara, en llegir que deies que hi havia un llibre més curt he pensat... "Ostres!! Doncs sí que deu ser aquell!!" Té 94 pàgines en lletra diminuta :-))
Ah!!! hahaha que l'ordre em sembla fantàstic! I tant!! :-DDD
ResponEliminaJo ja tenia al cap que "El Tercer Home" és un llibre relativament curt. A la web d'on vaig treure'n la ressenya diuen que té 198 pàgines i es troben (ho he anat a mirar per curiositat) altres edicions de menys (fins a unes 160). Però si aquesta que tens tu no arriba ni a les 100, realment ha de ser la lletra molt i molt petita. :-DD
ResponEliminaPerò malgrat tot està bé que ja el tinguis i també està bé que t'agradi aquesta distribució de lectures. Amb la prevenció de que la podem canviar si ens dóna la gana, la deixem com definitiva doncs. :-))