dissabte, 1 de març de 2014

Contraban i altres narracions (Josep Pla) [Presentació]

"CONTRABAN" de Josep Pla (Editorial Selecta - 1954)


Comencem la lectura de "Contraban i altres narracions" de Josep Pla (1897 - 1981), considerat el prosista més important de la literatura catalana del segle XX. Aquest llibre que tenim entre mans, és un recull de cinc narracions curtes de l'autor procedents de dos dels seus llibres: "Aigua de mar" (Composat per deu narracions de joventut amb un alt caràcter autobiogràfic i articulista, considerades el nucli essencial de les seves narracions marineres. Fou publicat el 1966 com a segon volum de l'Obra Completa) i "La vida amarga" (Llibre de literatura narrativa però amb un fort component memorialístic fabulat, que recull 24 narracions. Fou publicat el 1967 com a sisè volum de l'Obra Completa)


Obra Completa de Josep Pla (Editorial Destino - 1966/1984)


En aquests dos volums de l'Obra Completa és on jo llegiré els relats que formen "Contraban i altres narracions" i d'on extrec uns fragments dels prefacis corresponents escrits pel mateix Josep Pla:

M'hauria agradat enormement poder dedicar-me a la literatura narrativa d'una manera sistemàtica. Vaig cultivar-la amb una certa vitalitat, fins a vint-i-cinc anys. Després, les necessitats de la vida m'incidiren en l'engranatge periodístic i en la dispersió ineluctable. [...] és un fet que la dispersió periodística, que en l'etapa infantil de l'activitat literària resulta una bona escola, esdevé, si hom no pot arribar a alliberar-se'n, una nosa pesada. No me n'he pogut alliberar encara i això fa que jo pensi, amb una gran nostàlgia, en aquests escrits de "Aigua de mar" com a possibilitats del que hauria pogut fer.
[...] aquests escrits -i en general tot el que jo he elaborat- constitueixen testimonis de successius moments i situacions de la meva vida, que formen part d'unes vastes memòries, d'una successió de reflexos de la meva insignificant però autèntica existència.
(Josep Pla - O.C. nº2: "Aigua de mar" - 1966)


Aquest és un llibre de literatura narrativa, que és la literatura que m'hauria agradat de cultivar si no m'hagués dedicat al periodisme, [...] En la concepció de la meva literatura narrativa, hi ha intervingut, notòriament, l'admiració que sento pels pintors holandesos de caràcter. He tractat de posar sobre el paper, escalonades, un seguit d'escenes de la vida humana, escenes molt diverses, amb la misèria i la bellesa barrejades, alternant el vici i la virtut, la línia del sentiment i la línia trencada de la insanitat. No sé pas si he arribat a un resultat. No podria pas assegurar-ho. Pures temptatives.... (Josep Pla - O.C. nº6: "La vida amarga" - 1967)

Com acabem de llegir, el mateix Josep Pla reconeix que aquests contes no són part gaire representativa de tot el conjunt de la seva literatura però si que ho són de la seva vessant més narrativa que, com ell mateix confessa, va practicar menys del que li hauria agradat. És per això que crec que val la pena llegir-los i així ho farem aquí mateix.

Aquest recull de 5 contes queda, com hem dit, dividit en dues parts definides pel llibre d'on han estat extrets. La primera són els tres relats que tracten el tema del mar i els dos següents són una mostra de l'experiència cosmopolita de l'autor, al llarg dels anys en que visqué fora de Catalunya com corresponsal de premsa a l'estranger. Aquestes narracions són:

[I]

- UN DE BEGUR

- PA I RAÏM

- CONTRABAN

[II]

- UNA AVENTURA AL CANAL

- PENSIÓ A CAMBRIDGE STREET


Pel que fa als posts de lectura, en podríem anar fent un per relat o potser n'hi hauria prou en fer-ne un parell seguint les dues parts en que es divideix el llibre. En parlem a mesura que l'anem llegint.

3 comentaris:

 1. Ja sóc aquí!!! Tard (com sempre) però ja he arribat!! ;-))

  Un post magnífic, MAC, un text que fa venir ganes d'agafar el llibre i començar la lectura immediatament!! Si aquest ja era un llibre que em feia il·lusió llegir, el fet de saber que el gènere que cultiva era el preferit de l'autor encara m'agrada més. És lògic que els escriptors també tinguin els seus estils preferits, allò que més els agrada fer, aquells amb els que més gaudeixen, i ara sé -que abans no en tenia ni idea- que aquest llibre que llegirem es troba entre els que a en Pla més li agradava escriure, per tant, ja tinc ganes de començar!!

  Impressiona veure la foto amb l'obra completa de Josep Pla! He de reconèixer que, fins ara, no he llegit res de l'autor, així que ja anava essent hora i serà gràcies a aquest blog tan petit però tan especial i tan estimat que ho podré fer ;-))

  Al final del post comentes que no saps si és millor fer un post per relat o dos posts (un per blog) doncs bé, jo faria un post per relat i així, ja que vaig "de tard", podré entrar més aviat en tot això ;-)

  Si et sembla bé, m'apunto a fer el post del primer relat (no sé ni quantes pàgines té! ara ho miraré), després tu podries fer el segon, jo el tercer i així... Et va bé? ;-)

  ResponElimina
 2. La qüestió és que ja ets aquí i amb ganes de llegir aquests contes de Josep Pla. :-))

  Et porto una mica d'avantatge però no gaire (vaig pel segon relat) així que també em va bé apuntar-me a fer un post de lectura per relat si ho prefereixes així. Espero doncs el primer teu i ens posem en marxa. :-))

  ResponElimina
 3. He agafat el meu volum amb els relats i té una petita introducció, una nota sobre l'edició i, després ja comença el primer relat... Entre TOT (ja saps que jo estic sonada i si no llegeixo pròlegs i introduccions em sembla que no puc dir que he llegit el llibre) no arriba a les 40 pàgines... després, pensar i fer el post... per molt que m'allargués, segur que pel cap de setmana ja ho tinc ;-)))

  ResponElimina